Bg_logo_top

PÅ GRÆSK!

Billedhuggerne og antikken 1898-1962

Fra 11. september til 14. december 2014

Udstillingen PÅ GRÆSK, der vises på Thorvaldsens Museum i efteråret 2014, skildrer følgerne af det skelsættende nybrud, der skete i dansk skulptur i 1890erne.

Mens Bertel Thorvaldsen tog sit kunstneriske afsæt i den klassiske græske kunst (og de romerske kopier heraf), var det nu den tidligere og mere ”primitive” arkaiske kunst, der kom i fokus. Det var Niels Skovgaard, der var blevet ramt af et forklarelsens lys ved synet af arkaisk skulptur – og da han tog konsekvensen af inspirationen, satte han gang i en form for primitivisme, som svarer til dén der samtidig udviklede sig i Paris, hvor kunstnere som Matisse og Picasso tog afsæt i stammekunsten fra Afrika. Den arkaiske inspiration kom hurtigt til at udgøre et af de frodigste spor i dansk modernisme. Det begyndte med billedhuggere som Svend Rathsack, men konsolideringen kom i 1920erne, hvor kunstnere som Astrid Noack, Adam Fischer og Henrik Starcke for alvor gik i dialog med det arkaiske. Siden kom fabulanter som Axel Salto og Svend Wiig Hansen til – og sporet er fortsat ikke tørret ud.

Udstillingen er tilrettelagt af kunsthistoriker, dr. phil. Mikael Wivel i samarbejde med museumsdirektør Stig Miss og museumsinspektør Kristine Bøggild Johannsen. Udstillingen har modtaget støtte fra 15. Juni Fonden og Ny Carlsbergfondet.

Udstillingen vises efterfølgende på Bornholms Kunstmuseum i perioden
18. januar til 6. april 2015.

På Græsk
Anne Marie Carl-Nielsen: Typhon/Blåskæg. 1905. Odense Bys Museer.
Foto: Odense Bys Museer.

Mød os på

Facebook Instagram Trip Advisor