Aktuel udstilling

FOKUS videokunstfestival

Fra 9. februar til 9. marts 2017

Still fra videoværk af Paul Simon Richards, L*a*b.
Still fra videoværk af Paul Simon Richards, L*a*b.

Se alle 10 værker fra videokunstfestivalen FOKUS i forhallen på Thorvaldsens Museum.

FOKUS videokunstfestival

FOKUS er Danmarks største festival for videokunst og er arrangeret af Nikolaj Kunsthal. I hele festivalperioden fra 9/2 til 9/3 2017 kan man via en ny onlineplatform på www.fokusfestival.dk opleve festivalen dér, hvor man er. Hjemme i sofaen, på vej i toget og på udvalgte lokaliteter i København.

FOKUS tager i år konsekvensen af, at vores medievaner ændrer sig væsentligt i disse år. I hele festivalperioden kan man kvit og frit nærstudere festivalens 10 udvalgte videoværker. FOKUS udgiver et trykt program, der sammen med en FOKUS-app gør det muligt at kalde videoerne frem på mobilskærmen og kombinere videooplevelsen med læsning om værkerne. Fra festivalens plakater opsat i byrummet kan man også aktivere videoværkerne via appen og mobiltelefonen.

Se alle 10 film på Thorvaldsens Museum

Ønsker man at se værkerne i ro og mag og omgivet af kunst og kulturhistorie, er det muligt på Thorvaldsens Museum – her vises alle festivalens 10 videoværker i hele perioden. Man kan slå sig ned i museets forhal, mens man på tre skærme kan se de 10 videoværker. Her er der almindelig museumsentré. Hvert af de 10 videoværker er desuden installeret enkeltvis på udvalgte steder rundt omkring i København:

• GRAND Teatret
Søren Thilo Funder, DOWN WITH DOMESTIC TRASH (Rubber Plant)
Mikkel Bryggers Gade 8,1460 København K

• Gloria Biograf & Café
Omar Imam, 91⁄2
Rådhuspladsen 59, 1550 København V

• Vester Vov Vov
Paul Simon Richards, L*a*b
Absalonsgade 5,1658 København V

• Københavns Hovedbibliotek
Johanna Lecklin, Maybe you can even sense our lifestyles are probably comparable: I simply am not there
Krystalgade 15,1172 København K

• Brønshøj Bibliotek
Aske Thiberg, There I am
Krabbesholmvej 3,
2700 Brønshøj

• Østerbro Bibliotek
Eli Maria Lundgaard, Hundred Explanations For a Single Thing
Dag Hammarskjölds Allé 19, 2100 København Ø

• Paludan Bogcafe
Sabina Jacobsson, The Collectors
Fiolstræde 12,
1117 København K

• Illum Rooftop
Jeppe Lange, Pigeons
Østergade 52
1100 København

• Roland Bar – Københavns Universitet
Dan Robert Lahiani, Slaps
Karen Blixens Vej 1, 21.0.15, 2300 København S

• Props Coffee Shop
Niu Han & Shen Wei, Hotel
Blågårdsgade 5,
2200 København N

• Uden for København vises alle 10 film på Nivaagaards Malerisamling
Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå

International konkurrence og prisuddeling

FOKUS har forud for festivalen modtaget over 150 videoværker af kunstnere fra 22 forskellige lande, som har sendt ind til FOKUS 2017. Årets festivaljury består af Ann Lislegaard (en af de fremmeste repræsentanter for videokunsten i Danmark), Andreas Johnsen (prisvindende filminstruktør), Erik Barkman (koordinator, The Animation School, Viborg) samt Helene Nyborg (udstillingskoordinator, Nikolaj Kunsthal) og Andreas Brøgger (leder af Nikolaj Kunsthal).

Juryen har valgt at nominere 10 videoer, som konkurrerer om at blive blandt vinderne af årets tre festivalpriser (1 x €1000 og 2 x €500). De 10 videoer vidner om stor kreativitet og diversitet i videokunsten. De spænder fra digital animation til performance og dokumentariske tilgange.
Kunstnerne kommer fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Israel, Syrien og Kina, og der er både kendte kunstnere og nye navne iblandt.

Den 24. februar kl. 17-19 screenes alle 10 videoer i fuld længde i Gloria Biograf & Cafe. De tre priser uddeles og flere af kunstnerne vil være til stede. Billetter bookes via billetto.dk.

Om FOKUS

FOKUS har siden 2011 etableret sig som Danmarks største festival for videokunst. FOKUS arrangeres af Nikolaj Kunsthal i et ønske om at synliggøre video som et af samtidskunstens mest betydningsfulde og levende udtryk. I 2017 er FOKUS flyttet ud af Nikolaj Kunsthals vanlige udstillingsramme, da kunsthallen istandsættes frem til 3/3 2017.

Tak

Samsung har sponseret de to Samsung Serif TV, der er opstillet i museets forhal.

Historie & Kunst

Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal ejes og drives af Københavns Kommune og hører administrativt til enheden Historie & Kunst under Kultur- og Fritidsforvaltningen.