SEAN SCULLY MATERIAL WORLD 

2. SEPTEMBER 2022 – 5. MARTS 2023


Til september kan publikum opleve en international udstilling af hidtil usete dimensioner på Thorvaldsens Museum, når verdensstjernen Sean Scully skaber monumentale, stedsspecifikke skulpturer specielt til museet med sin første danske soloudstilling. Et af udstillingens centrale værker, den 7,5 meter høje skulptur ’Oak Stacks’, vil som noget helt særligt kunne opleves på Bertel Thorvaldsens Plads foran museet.
 

Hele museet bringes i spil, når Sean Scully til efteråret udstiller værker, der går i dialog med Thorvaldsens Museums arkitektur, farver og omgivelser i udstillingen SEAN SCULLY MATERIAL WORLD, der vil kunne opleves fra 2. september til 5. marts. Udstillingen er kurateret af Per Haubro Jensen i samarbejde med Thorvaldsens Museum, herunder direktør Annette Johansen og udstillingsleder Siri Buric. 
 
Kunstneren har nøje udvalgt sine materialer til udstillingens nye værker med reference til Bertel Thorvaldsens liv og kunst samt Danmarks historie. Tre af værkerne er skabt specielt til museet og vil kunne opleves i helt stor skala: En 9 meter høj skulptur i museets forhal, en 4 meter høj skulptur til museets gård af sort marmor fra Carrara i Italien, og et 7,5 meter højt værk af lokalt dansk egetræ, der vil kunne opleves på pladsen foran museet. Udstillingen byder desuden på en række andre skulpturer og Scullys ikoniske malerier og tegninger.
 

Ny offentlig skulptur til Bertel Thorvaldsens Plads
I forbindelse med udstillingen får Københavns byrum et nyt offentligt kunstværk med skulpturgruppen ’Oak Stacks’, som kunstneren har skabt specielt til Bertel Thorvaldsens Plads. Værket består af tre store skulpturer af  lokalt dansk egetræ og historisk tømmer, der er fundet på Papirøen. 
 
“When Thorvaldsen came back from Italy, a whole flotilla of wooden ships came out to celebrate his return. I thought a wonderful way to interact with the museum would be to make sculpture out of wood, various colored oaks, which makes an oblique reference to the great Naval history of Denmark.”, udtaler Sean Scully.
 
Med sin centrale placering tilbyder ‘Oak Stacks’ en særlig, sanselig oplevelse i Hovedstaden – og en midlertidig gave til byen, der også vil kunne opleves som en del af arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt til World Capital of Architecture.
 

Et møde mellem stjerner
SEAN SCULLY MATERIAL WORLD er et møde på tværs af tid og rum mellem to kunstneriske superstjerner, der på trods af forskellige livsverdener og tidsaldre har flere fællestræk. Både Scully og Thorvaldsen stræber efter at udtrykke grundlæggende menneskelige følelser i et universelt billedsprog. De er begge inspireret af antikken, men fortolker den med udgangspunkt i hver sin samtid. Mødet mellem Scully og Thorvaldsen vil udvide forståelsesrammerne for de to kunstneres værker – og give publikum en enestående oplevelse.

SE EN INTRODUKTION TIL UDSTILLINGEN HER

Sean Scully © Sean Scully. Photo: courtesy the artist
Om Sean Scully
Sean Scully (f. 1945, Irland) har siden sine unge år arbejdet med maleri og tryk, og senere også med fotografi og skulptur. Scullys malerier kendetegnes af en ekstraordinær farveintensitet i kombination med enkle, abstrakte former. Hans skulpturer opbygges af horisontale og vertikale strukturer og udføres blandet andet i sten, træ, zink og glas. Fælles for hans værker er en konstant udveksling mellem det intime og det storslåede.
 
Han fik sit internationale gennembrud i 1980’erne med soloudstillinger på museer i både USA og Europa. Scully har vundet adskillige priser og hans værker er repræsenteret internationalt i en lang række private og offentlige samlinger.
 

Thorvaldsen i Tiden
Udstillingen er en del af museets nye program, Thorvaldsen i Tiden, der er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Thorvaldsen i Tiden har til formål at bringe museet og dets samlinger i spil på nye måder og bidrage med aktuelle perspektiver på os selv og vores historie samt sætte skulpturtraditionen i perspektiv.
 
Udstillingsperiode: 2. september 2022 – 5. marts 2023
 
Udstillingen SEAN SCULLY MATERIAL WORLD er en del af museets program ’Thorvaldsen i Tiden’, der er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.


FIND PRESSEMAPPE FOR UDSTILLINGEN HER