da
De franske soldater aflægger ed ved Montenesino (Monte Legino) CC0
Joseph Anton Koch
: 1768
: 1839
: tysk
Læs om kunstneren i Arkivet

De franske soldater aflægger ed ved Montenesino (Monte Legino), 1797
Efter radering af Jean Baptiste Joseph Wicar

Radering. 380/375 x 677/679 mm
Inv.nr.: E779

Værker, der har forbindelse til dette værk: Jean Baptiste Joseph Wicar, De franske soldater aflægger ed ved Montenesino, 1796, tegning, Musée de l'Armée, Paris

Stort foto
Download

Krig og konflikter afbildes i billedkunsten gerne som slagscener. Joseph Anton Kochs radering, udført efter radering af Jean Baptiste Joseph Wicar (1762-1834), viser derimod en edsaflæggelse. Franskmændene kæmpede 11. april 1796 mod forenede piemontesiske og østriske tropper i slaget på Monte Legino. En katastrofal vaklen i den franske hærafdeling blev overvundet, da kommandøren Antoine-Guillaume Rampon (1759-1842) – som er den der ses holde fanen i raderingen – forlangte, at alle aflagde en ed. Eden svarende til teksten, som kan læses på fanen: ”Den franske republik. Sejr eller død”. De sejrede. Raderingen har en morale: når mange samles om at nå det samme mål, kan man sejre, selv over overmagten.

Motivet er i overensstemmelse med Kochs overbevisning – han var republikansk sindet. Han var venligt stemt overfor den franske revolutions angreb på aristokratiets magt. Et af kærnepunkterne var ideen om nationalt sammenhold.