da
Amor og Bacchus CC0
Christoph Jakob Wilhelm Carl Joachim Haller von Hallerstein
: Christoph Jakob Wilhelm Carl Joachim Haller, Freiherr Von Hallerstein Haller
: 1771
: 1831
: tysk
Læs om kunstneren i Arkivet

Amor og Bacchus
Efter Friedrich Rehbergs maleri

Radering. 193 x 150 mm
Inv.nr.: E626

Værker, der har forbindelse til dette værk: Friedrich Rehberg, Amor og Bacchus træder druer, 1797, olie på lærred, Schloss Wörlitz, Kulturstiftung Dessau Wörlitz, Tyskland

Stort foto
Download

Haller von Hallerstein gengiver et af de otte, næsten identiske malerier som Friedrich Rehberg (1758-1835) malede, hvor vinguden Bacchus lærer kærlighedsguden Amor at stampe druer. Amor har lagt sine pile fra sig på jorden. Han er trådt op i den antikke sarkofag til Bacchus. Og druesaften, som skal blive til berusende vin, strømmer ud igennem sarkofagens løvehoveder og ned i de to antikke kander. I sin kurv bærer Bathyllos stadig flere druer hen til dem.

Rehbergs kobling mellem kærlighed og vin har sit forlæg i den græske digter Anakreons (ca. 582-ca. 485 f..Kr.) 17. sang. Hos Rehberg er det antikke digt og de antikke rekvisitter sat ind i et landskab. Og vegetationen kan synes tysk frem for italiensk eller græsk. Figurerne i Thorvaldsens relief (inv.nr. A413), hvor Amor og Bacchus også stamper druer, har meget til fælles med Rehbergs figurer. Men landskabet viser, hvordan Rehberg, i modsætning til Thorvaldsen, søgte at forene antikke elementer med erfaringer fra hverdagens liv.