da
Kunstnernes vilkår CC0
J.F. Clemens
: Johann Friderich Clemens
: 29.11.1748
: 05.11.1831
Læs om kunstneren i Arkivet

Kunstnernes vilkår, 1786
Efter Nicolai Abildgaard

Kobberstik. 174 x 230 mm
Inv.nr.: E440

Stort foto
Download

Bag det store maleri sidder kunstneren og holder sig for ørerne. I billedets venstre side ses kunstens beskytter, den romerske gudinde Minerva med hjelm. Tankefuldt, men tavst ser hun til, mens en række kunstkritikere peger fingre ad og håner maleriet. Dette er et satirisk kobberstik, som J.F. Clemens har udført efter et forlæg af Nicolai Abildgaard (1743-1809). En af kunstkritikerne vises med et æselhoved. Og i baggrunden står en række figurer, som har fårehoveder – det lader til at være Nicolai Abildgaards måde at karakterisere publikum på.

Clemens har formentligt delt Abildgaards synspunkt. Abildgaard var en lærd mand. Han var professor på Kunstakademiet i København og havde desuden en bogsamling stor nok til at blive betragtet som et bibliotek. Kobberstikkets franske tekst ”Le sort des artistes”, kunstnernes vilkår, efterlader ingen tvivl om, at publikums mangel på viden har plaget Abildgaard.

Indtil Thorvaldsen i 1796 forlod København til fordel for Rom, var Abildgaard hans betydeligste kontakt på Kunstakademiet i København.