da
Veduta del Ponte Molle (Prospekt af Ponte Molle) CC0
Giovanni Battista Piranesi
: Giambattista Piranesi, Dzhovanni Battista Piranesi, Giovanni Battista Piranèse
: 1720
: 1778
: italiensk

Veduta del Ponte Molle ( Prospekt af Ponte Molle ), 1762
Efter Giovanni Battista Piranesis tegning
Del af serie raderinger, inv.nr. E318 til E321, løse blade fra Giovanni Battista Piranesi: "Vedute di Roma". Samme som inv.nr. E315,24

Radering. 438 x 675 mm
Inv.nr.: E318

Stort foto
Download

Dramatisk er dette vue af Ponte Molle, broen som krydser Tiberen ”due miglio lontan a Roma”, eller to romerske mil – omkring 3 km – fra Rom, ifølge teksten på Giovanni Battista Piranesis radering. Det dramatiske udtryk beror dels på, at Piranesi har skabt et prospekt som var broen set helt nede fra, med det såkaldte frøperspektiv, og dels beror det på den voldsomme kontrast mellem lys og skygge. Efterhånden som Piranesi udviklede sig og etablerede sig som kunstner, arbejdede han målrettet på at tilføre sine prospekter drama. For at nå et sådant resultat, gennemarbejdede han sin tegning på trykpladen mange gange. I de mest ekstreme tilfælde vekslede han ti eller tolv gange mellem at tegne på trykpladen, lægge pladen i syrebad for at den kemiske proces kunne ætse hans streger ned i pladen, for så at vende tilbage til tegneprocessen igen osv. Det fordrede betydelige håndværksmæssige færdigheder, men også meget tålmodighed at skabe prospekter med så mange nuancer af grå toner.

Thorvaldsen tog ved flere lejligheder ud til Ponte Molle for at deltage i festlighederne i de skandinaviske og tyske kunstneres såkaldte Ponte Molle-Selskab. Læs mere i Arkivet om de festligheder, nyankomne kunstnere blev mødt med i Roms kunstnermiljø.