Thorvaldsens private lommeur

THORVALDSENS KVARTER: FORDYBELSE I ET ENKELT KUNSTVÆRK

DEN SIDSTE ONSDAG I MÅNEDEN FRA KL.16.00 - 16.15 

(undtagen juni, juli, december)

Kom forbi museet når vores egne eksperter - museumsinspektørerne - dykker ned i et værk fra udstillingen, og udfolder de skjulte historier man ikke kan læse sig til.

Praktiske informationer
Vi mødes nede ved billetsalget, og følges hen til det udvalgte værk.
Det er gratis at deltage.Program:


Onsdag d.25 maj kl.16

Thorvaldsens skulptur af ”Venus med æblet” fra 1828 er en af guldalderens smukkeste fremstillinger af den nøgne kvindeskikkelse. I antikken var Venus gudinde for kærlighed, skønhed og frugtbarhed, og i Thorvaldsens udgave er hun desuden indbegrebet af de klassiske skønhedsidealer. Æblet i hendes hånd henviser til en helt særlig fortælling, der danner optakt til en af antikkens mest dramatiske fortællinger – nemlig den om den trojanske krig. Hør historien om Venus med æblet, om Thorvaldsens fortolkning af den antikke myte og om hans arbejde med skulpturen.  

Kom forbi museet og hør vores egen museumsdirektør Annette Johansen fortælle om dette helt særlig værk.
Onsdag d. 27 april kl.16

Thorvaldsen er Københavns eneste æresborger - til dato.  

Da han fik sit såkaldte “borgerpatent” kort efter sin tilbagevenden fra Rom til København i efteråret 1838 var der ingen fortilfælde for en sådan ære, og man anede allerede, at ingen heller siden ville opnå det samme. 
 
Kom ind på museet og hør historien bag udnævnelsen og få lov til at se diplomet og dets fantastiske indpakning på helt tæt hold. 
Onsdag d. 30 marts kl.16

Stor kunst behøver ikke at være stor i størrelsen! Følg med når vi dykker ned i de antikke smykkestens verden, der fungerede som en vigtig kunstnerisk inspirationskilde for Thorvaldsen – svarende til vores tids digitale mood-boards som Instagram og Pinterest.


Sammen med museumsinspektør Kristine Bøggild Johannsen zoomer vi ind på miniature-kunstværkerne, og ser på hvordan inspiration fra de udskårne sten løber som en rød tråd i Thorvaldsens værker. Vi ser bl.a. på forholdet mellem Thorvaldsens relief Priamos bønfalder Achilleus om Hektors lig og en antik smykkesten med samme motiv i samlingen.  
Giovanni Battista PiranesiVeduta del Tempio di Giove Tonante ( Prospekt af Vespians tempel ), 1756
Onsdag d.23 februar kl.16.00

Rejser kan være et af livets højdepunkter - sådan var det også for 200 år siden. Bertel Thorvaldsen tilbragte hele 40 år i Rom, noget længere end en klassisk dannelsesrejse. Det siger sig selv, at de rejsende ikke havde smartphones til at forevige deres oplevelser, men hvad gjorde de egentlig så? Hvad var særlig populært og hvilke begrænsninger måtte de tage højde for?
 
Hør museumsinspektør Laila Skjøthaug fortælle om hvad der gjorde især italienske Giovanni Battista Piranesis gengivelser af Rom så eftertragtede, og hvilken betydning hans kunstværker kan have haft for Thorvaldsen. Hun vil hive et værk frem fra gemmerne, som aldrig har været udstillet!
Onsdag d.26 januar kl.16.00

Corona har fået mange til at tage deres liv op til revision. For hvad er egentlig det vigtigste i livet? Karriere? Penge? Frihed? Thorvaldsen hævder det er sundhed og kærlighed. I tegningen 'Hygieia og Amor', der forestiller sundhedens gudinde og kærlighedens gud med lægekunstens slange, sætter Thorvaldsen fokus på netop dette universelle budskab.

Hør museumsinspektør Kira Kofoed fortælle om baggrunden for tegningen, og om hvad sundhed og kærlighed har betydet i Thorvaldsens private liv.