Apollon og Marsyas CC0
Melchior Meier
: Melchior Meyer
: før 1650
: schweizisk

Apollon og Marsyas, 1581

Kobberstik. 231 x 314 mm
Inventarnummer: E255

Stort foto
Download
Grib udfordringen: #MennesketsHovmod

Antikkens myter Ture på tværs

Myten om Apollon og Marsyas

Kobberstikket gengiver myten om Apollon og Marsyas. Myten mindede antikkens mennesker om, hvor ubarmhjertigt hovmod blev straffet – selv af lysets og musikkens gud.

Satyren Marsyas havde fundet en fløjte, som gudinden Athene (lat. Minerva) havde smidt fra sig på jorden. Han lærte sig selv at spille, og blev så dygtig, at han mente at spille bedre på fløjten end selve musikkens gud, Apollon, kunne spille på sin lyre. I overmod udfordrede han Apollon til en dyst, hvor vinderen måtte gøre med taberen, som han ville. De to skiftedes nu til at spille, og begge var så dygtige, at muserne, som var dommere, ikke kunne vælge en vinder.

Men Apollon ville ikke besejres. Han bestemte, at de begge skulle vende deres instrument på hovedet og spille videre. Marsyas kunne naturligvis ikke blæse i den anden ende af fløjten, så Apollon, der sagtens kunne spille på den omvendte lyre, blev udråbt som vinder. Apollon kunne nu gøre med Marsyas, som han ville, og viste ingen nåde. Den hævngerrige gud bandt Marsyas til et træ, og mens han endnu var i live, flåede han huden af ham til skræk og advarsel for alle, som skulle få lyst til at udfordre ham.

lukTure på tværs