Portræt af Thorvaldsen CC0
Rudolph Suhrlandt
: Rudolph F Suhrlandt, Carl
: 1781
: 1862
: tysk
Læs om kunstneren i Arkivet

Portræt af Thorvaldsen, 1810

Olie på lærred. 61,9 x 49,0 cm
Inventarnummer: B428

Stort foto
Download

Toppen af kroppen Ture på tværs

Portræt af Thorvaldsen

Med sit krøllede hår kunne Thorvaldsen ved første øjekast ligne det skulpturhoved, han trækker bagover i maleriets forgrund. Fordoblingen er på ingen måde tilfældig. Den fremadstormende kunstner, var på tidspunktet for maleriets tilblivelse blevet medlem af kunstakademiet i Firenze, professor ved kunstakademiet i København og professor ved S. Luca-akademiet i Rom. Hans kunstneriske triumfer i Rom blev fejret af tidens førende kunstnere og hans arbejde efterspurgt af prominente kunder fra hele Europa.

Hovedet i hans hænder er fra statuen af den græske mytologis smukkeste og mest eftertragtede unge mand Adonis. Selvtilliden fejlede ikke noget hos den unge kunstner. Ikke mange havde lyst til at blive sammenlignet med Adonis. Det samme år som portrættet blev malet, havde Thorvaldsen modtaget Dannebrogordenens Ridderkors, og i maleriet er det netop hans håndtering af skulpturhovedet, der lader hædersbeviset komme til syne

Den tyske maler Rudolph Suhrlandt opholdt sig i Rom 1808-16, hvor han blandt andet portrætterede en række kunstnere fra den tyske kunstnerkoloni, men altså også Thorvaldsen, der her fremstår som et dynamisk og selvbevidst menneske. Han havde da heller ingen grund til at sætte sit lys under en skæppe. I 1805 var han blevet udnævnt til professor ved Kunstakademiet i København og i 1808 ved S. Luca-akademiet i Rom.

I modsætning til det blinde skulpturhoved, der kraftesløst synker i billedhjørnet forekommer Thorvaldsen nærværende, årvågen og energisk. Han har hånden på skulpturhovedet, men trækker det nærmest bagud og trykker det ned, som for at synliggøre Dannebrogsordenens ridderkors, som han havde modtaget i året før maleriets tilblivelse. Således antyder Suhrlandt elegant at skulpturen – kunsten – er Thorvaldsens afsæt for en social opstigen.

Det er hovedet til Adonisstatuen, som Thorvaldsen udførte i 1808 på bestilling af kronprins Ludwig af Bayern, Thorvaldsen holder i sin hånd.