Ida Brun CC0
Bertel Thorvaldsen
: Bertel (Albert, Alberto) Thorvaldsen
: 19.11.1770
: 24.03.1844
: dansk
Læs om kunstneren i Arkivet

Ida Brun, 1809

Marmor. 56,5 cm
Inventarnummer: A810

Stort foto
Download
Læs om værket i Arkivet

Toppen af kroppen Ture på tværs

Ida Brun

Thorvaldsen var begejstret for den unge Ida Bruns talent for dans og attitudekunst, som han havde nydt ved flere selskabelige lejligheder. Attituderne var øjeblikke af stilstand i dansen, hvor den dansendes krop forvandlede sig ind i positurer eller handlingsøjeblikke fra den græske mytologi og antikke kunstværker. Omkring år 1800 var attitudekunsten populær i intellektuelle og kunstneriske kredse.

Den 17-årige Ida Brun bærer ikke de idealiserede, klassiske ansigtstræk, som mange af Thorvaldsens øvrige portrætbuster. Hun er smuk, men også almindelig med sin lidt store næse og fremskudte underlæbe. Ser man nærmere på hendes øjne, er det som om hun ser indad. Her er ingen øjeniris, der buer ud mod verden. Hvor hendes dans var udadvendt, kropslig og henvendt til et publikum, er busten uden krop, indadvendt og i sin egen verden.

Ida Brun (1792-1857) fik af moderen Friederike Brun en meget omfattende, æstetisk opdragelse, så hun kunne blive et ideal af kvindelig skønhed, ynde, ånd og talent. Ida måtte beskæftige sig med alt, hvad der var skønt – den skønne natur og den skønne kunst, og hun fik de bedste lærere i sprog, musik, sang, dans og tegning. Samtiden beundrede hendes attitudedans og smukke sangstemme.