Herkules
Bertel Thorvaldsen
: Bertel (Albert, Alberto) Thorvaldsen
: 19.11.1770
: 24.03.1844
: dansk
Læs om kunstneren i Arkivet

Herkules, 1839

Originalmodel. Gips. 59 cm
Inventarnummer: A16

Værker, der har forbindelse til dette værk: Thorvaldsen, Herkules, bronze, Prins Jørgens Gård, Christiansborg Slot, København

Stort foto
Læs om værket i Arkivet
Se værket i Tilbygningen
Grib udfordringen: #SuperheltenHerkules

Antikkens myter Ture på tværs

Helten

Blandt værkerne i Thorvaldsens Museum findes adskillige gengivelser af halvguden og sagnhelten Herkules (gr. Herakles). Denne statuette, som er en af Thorvaldsens originalmodeller, gengiver Herkules med sine vanlige attributter, løveskindet og køllen.

I antikken fortaltes mange myter om helte, som var halvguder eller mennesker, der udførte usædvanlige gerninger. Mens guderne var farlige og uberegnelige, var heltene genkendelige skikkelser, som menneskene følte et nært slægtskab med. Derfor var heltesagnene populære, og allermest fortællingerne om Herakles. Han var en ægte helt – både stærk, god og eventyrlysten. Men han var også hidsig, en stor grovæder og havnede tit i komiske situationer. Netop derfor var han højt elsket: myterne om hans liv og død var på én gang underholdende historier og bevis på, at hæder og lykke kunne opnås trods menneskelige fejl og ufuldkommenhed.