Ny særudstilling: "Bly & Blæk. Thorvaldsens tegninger"

Pressemeddelelse 10. marts 2008

Ny særudstilling på Thorvaldsens Museum
”Bly & Blæk. Thorvaldsens tegninger”
Fra 12. marts til 31. august 2008

Bertel Thorvaldsen er verdenskendt for sine skulpturer, men han var også en fantastisk tegner. I en ny særudstilling viser Thorvaldsens Museum nogle af de fineste tegninger, der er selve grundlaget for Thorvaldsens kunst. De udstillede tegninger spænder tidsmæssigt over hele Thorvaldsens liv – fra ungdomsårene i København i slutningen af 1700-tallet, over de mere end 40 år han levede i Rom til hans sidste tid i Danmark.

Bly & Blæk

Bertel Thorvaldsen (1770-1844) tegnede gennem hele sit liv på mange slags papir: Rene, hvide ark, skitsebøger og farvet papir. Med bly, blæk, kul og kridt. Han genbrugte flittigt de samme ark, tegnede nye skitser i marginen af de gamle, og indimellem dukker hans streg op på gamle regninger, invitationer og billetter. Alt papir, der var indenfor rækkevidde, kunne bruges, når idéen til en skulptur her og nu skulle fastholdes.

Et indblik i Thorvaldsens arbejdsmetode

I mange af sine tegninger viser Thorvaldsen naturligt nok en helt anden spontanitet end i sine skulpturer. Man fornemmer de hurtige bevægelser, hvormed han har ført sit tegneredskab hen over papiret. Og tegningerne giver derfor et fascinerende indblik i billedhuggerens arbejde med at udvikle den rette form og komposition i skulpturerne. Tegningerne havde desuden den fordel, at de i modsætning til de tunge og skrøbelige skulpturer, let kunne sendes over store afstande. Det var praktisk, når kunderne skulle beslutte sig for, hvilken skulptur de ville bestille.

Thorvaldsens motiver

I de unge år på Kunstakademiet måtte Thorvaldsen kopiere sine læreres tegninger og tegne efter gipsafstøbninger. Efter ankomsten til Rom den 8. marts 1797, tegnede han efter model sammen med andre kunstnere, og han blev en flittig gæst i de romerske museer og kunstsamlinger, hvor han tog antikkens verden og værker til sig. Herefter er tegningerne hovedsageligt udkast til skulpturer, men der er også mange eksempler på frit fabulerende tegninger med muntre og erotiske motiver.

Udstillingen er på plads mandag den 10. marts, og pressebesøg kan arrangeres ved henvendelse til museumsinspektør Margrethe Floryan, der har arrangeret udstillingen, til museumsdirektør Stig Miss eller undertegnede på telefonnummer 33 32 15 32.

Bettina Weiland
Informationsmedarbejder
Thorvaldsens Museum

Pressefoto Bly & Blæk
Ariadne med panter, 1817.

Pressefoto Bly & Blæk
Diomedes bortfører Palladiet, ca. 1804.

Pressefoto Bly & Blæk
Selvportræt som silhuet, ca. 1787.
Hent foto

Pressefotos fra aktuelle udstillinger er til fri redaktionel brug i forbindelse med omtale af udstillingen.
Pressefotos skal akkrediteres Thorvaldsens Museum, hvor ikke andet er angivet.