Bg_logo_top

SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 –

DET SKULPTURELLE MØBEL

Pressemeddelelse 21. oktober 2012

EN SKULPTUR ER ET MØBEL ER ET TREDIMENSIONALTVÆRK

Når Snedkernes Efterårsudstilling åbner posen med dette års møbeloverraskelser, er det et anderledes greb, som foreningens producenter og designere har taget. Årets tematiske afsæt har nemlig været at lave et skulpturelt møbel, der skal være skabt i materialets egen farve og kunne vises på et podie i målene 1×1×1 meter.

Det lyder umiddelbart enkelt, for et møbel er jo i sit udgangspunkt en tredimensional skulpturel form. Det svære begynder, når funktionalitet, komfort og håndværk skal indgå i et skulpturelt udtryk med æstetisk og narrativ tyngde. ”At forene disse egenskaber så møblet fungerer som et samlet hele kræver stor dygtighed fra både designer og producent. Funktionaliteten skal være i orden, møblet skal være spændende at kigge på fra alle vinkler, og så skal det tale sit eget tydelige skulpturelle formsprog”, forklarer formand Mia Gammelgaard og næstformand Thomas Bentzen.

Snedkernes Efterårsudstilling, der er kendt for sin eksperimenterende tilgang til både tematik, samarbejdskonstellationer og produkter, går også i år nye veje for at skabe en totaloplevelse for publikum. De skulpturelle møbler kommer i selskab med billedhugger Bertel Thorvaldsens nyklassicistiske skulpturer på Thorvaldsens Museum i København – en perle blandt udstillingssteder, som et andet dansk og internationalt anerkendt ikon, Michael Gottlieb Bindesbøll var arkitekt på. ”Thorvaldsens Museum er et helstøbt gesamtkunstwerk af velproportionerede rum, smukke mosaikgulve, farvede vægge, ornamenterede friser, stuklofter og unikke interiørdetaljer, og derfor er det med en særlig ærbødighed, at vi går til opgaven i år", forklarer Mia Gammelgaard. Af samme grund er udstillingsprincippet om farvediskretion og ensartethed i værkstørrelse indført for at skabe overskuelighed og overblik i så ekstraordinære rum. ”Vi glæder os helt vildt og kan næsten ikke vente med at lade vores skulpturelle møbelbud gå i dialog med de 164 år gamle omgivelser og værker”, smiler SE’s formand.

SE’s samlede felt af udøvere og producenter bringer også i år nye navne til torvs i form af en håndfuld gæsteudstillere: den etablerede tekstilkunstner Anne Fabricius Møller, de yngre designere Rasmus Trampedach, Rasmus Fenhann og Rasmus Bækkel Fex og den svenske designduo TAF alias Gabriella Gustafson og Mattias Ståhlbom. Udover gæsteudstillernes 5 skulpturelle prototyper vises der ikke færre end 36 møbelskulpturer skabt af SE’s permanente medlemmer. Feltet er som altid fyldt til randen med talent, nytænkning og feinscmeckerhåndværk begået af Danmarks allerdygtigste møbelfolk og producenter.

Kom og mød vores skulpturelle og nytænkende møbelskud, der skriver sig ind i den internationale konceptuelle agenda, og som både må røres og aes. Vi glæder os til at vise jer lige dele sublimt håndværk, skulpturel fascination og skandinavisk tradition.

OM THORVALDSENS MUSEUM

Bertel Thorvaldsen var en af Europas kendteste kunstnere i sin samtid, og hans værker er sublime eksponenter for nyklassicismens idealer og for sammensmeltningen af den antikke klassiske kunst og tidens idealer om frihed, lighed og broderskab for alle mennesker.

Museets arkitekt Michael Gottlieb Bindesbøll har en unik rolle i dansk arkitekturhistorie, da han i begyndelsen af den historicistiske periode anviste nye veje for dansk arkitektur, der ikke var præget af stilefterligning. Hans værker – særligt de uformelle villaer – har en selvstændighed, der peger frem mod nationalromantikken og mod den moderne arkitektur, men hans tidlige død satte en stopper for den indflydelse, han ellers kunne have haft på resten af 1800-tallet. Bindesbølls stokbebyggelse Lægeforeningens Boliger er optaget i Kulturkanonen, og han var far til Thorvald Bindesbøll – også kanoniseret arkitekt og designer, der om nogen har sat sit præg på dansk kulturarv.

Thorvaldsens Museum blev bygget fra 1839 til 1848 og er Danmarks ældste museumsbygning.
Bertel Thorvaldsen 1770-1844.
Michael Gottlieb Bindesbøll 1800-1856.
Thorvald Bindesbøll 1846-1908.

OM SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING

Snedkernes Efterårsudstilling (SE) er en ikke-kommerciel sammenslutning af 76 møbelproducenter og designere, der sammen udvikler nye og eksperimenterende møbelværker en gang om året. På den årlige udstilling deltager også en håndfuld gæsteudstillere efter god-kendelse fra SE’s bestyrelse. De ofte tematiske udstil-linger af innovative prototyper kan en gang årligt opleves af presse og publikum på et aktuelt udstillingssted.

Snedkernes Efterårsudstilling er under protektion af HKH Kronprins Frederik.

Snedkernes Efterårsudstilling har udviklet sig til en vigtig platform for udvikling og eksponering af nutidig dansk møbeldesign i Danmark. En platform som medlemmerne selv skaber, administrerer og fundraiser midler til. På de årlige visninger eksperimenterer bestyrelsen med udstillingskoncepter, tematik og særlige visningssteder, ligesom der sættes en ære i at finde de mest markante yngre grafikere, fotografer og udstillingsarkitekter til at skabe udstillingens kataloger, pressefotos og arkitektur.

Snedkernes Efterårsudstilling er åben for alle gæsteansøgere i modsætning til mange af landets øvrige designudstillinger. Her udvælger bestyrelsen de projekter, som er kompetente nok til at matche det høje faglige niveau blandt foreningens udstillere og samtidig tilføre udstillingsfeltet noget nyt. Snedkernes Efterårsudstilling er således blevet en vital og konkret talentzone for yngre som etablerede formgivere, der en gang om året leger, udvikler og eksperimenterer sig frem til nye innovative møbeltyper i samarbejde med en producent. En unik konstellation, der er mere værdifuld end nogensinde, eftersom der ikke længere afholdes møbelmesse i Danmark. Eksterne producenter er også kendt for at håndplukke talentfulde projekter fra Snedkernes Efterårsudstillinger for herefter at videreudvikle og markedsføre dem worldwide. Danish Design er med andre ord et fornyet brand med traditionsrige rødder dybt begravet i SE’s årlige udstillinger.

Snedkernes Efterårsudstilling modtog i anledning af foreningens 30 års fødselsdag i 2011 en præmiering af Statens Kunstfond, Kunsthåndværk-og Designudvalget. Udvalget skrev bl.a.:

“Det er stadig de mange klassikere, der falder i øjnene, når talen falder på dansk møbelkunst og den baggrund, som nutidens møbelkunstnere agerer på. Netop derfor er det betydningsfuldt, at Snedkernes Efterårsudstilling så insisterende afholder sine årlige udstillinger. Uden dem ville det nemlig være yderst vanskeligt for publikum at følge den kunstneriske og designmæssige fornyelse, der for tiden er ganske påfaldende".

ÅRETS UDSTILLERE

Gæsteudstillere
Design: Anne Fabricius Møller / Producent: Anne Fabricius Møller & Sine M.B. Madsen
Design: Jonas Trampedach / Producent: Jonas Trampedach
Design: Rasmus B Fex / Producent: Rasmus B Fex
Design: Rasmus Fenhann / Producent: Rasmus Fenhann
Design: Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom TAF / Producent: HAY

Medlemmeraf SnedkernesEfterårsudstilling
Design: Andreas Lund & Rikke Hagen / Producent: Andreas Lund & Rikke Hagen
Design: benandsebastian / Producent: benandsebastian
Design: Boris Berlin & Aleksej Iskos, ISKOS-BERLIN / Producent: Källemo & Kvadrat
Design: Carlo Volf / Producent: Nielaus A/S
Design: Cecilie Manz / Producent: Cecilie Manz’ Tegnestue
Design: Christina L Halstrøm / Producent: Simon Hofer & Herfølge Kleinsmedie. /Tekstil: Elvang Denmark
Design: Christina Strand / Producent: Aksel Kjergaard A/S
Design: Claus Bjerre / Producent: Snedkeriet på HKI, Hans Knudsen Instituttet HKI
Design: Ditte Hammerstrøm / Producent: Peter Jensen, Broncestøberiet Leif Jensen ApS
Design: Dögg Guðmundsdóttir / Producent: Dögg Design
Design: Erling Christoffersen / Producent: Erling Christoffersen
Design: Foersom & Hiort-Lorenzen / Producent: Københavns Tekniske Skole, Rødovre
Design: Holmbäck/Nordentoft / Producent: 8000C
Design: Hanne Vedel / Producent: Spindegården
Design: Henrik Sørig / Producent: Møbelsnedkeri Kjeldtoft
Design: Jeremy Walton / Producent: Anstalten ved Herstedvester
Design: Jørgen Rasmussen, R & R Design / Producent: Jørgen Rasmussen, R & R Design
Design: Karen Kjærgaard / Producent: Forbo Flooring A/S
Design: Lise & Hans Isbrand / Producent: Møbelsnedkeri Kjeldtoft
Design: Lise & Hans Isbrand / Producent: Møbelsnedkeri Kjeldtoft
Design: Lovorika Banovic / Producent: Lovorika Banovic
Design: Mia Gammelgaard / Producent: HAY
Design: Mogens Toft / Producent: JM Rør A/S
Design: Monique Engelund / Producent: keramik udført af Lars Rank
Design: Niels Gammelgaard / Producent: Malte Gormsen ApS
Design: Niels Gammelgaard / Producent: Magnus Olesen a/s
Design: Niels Jørgen Haugesen / Producent: JM Rør A/S & Niels Jørgen Haugesen
Design: Peter Johansen / Producent: Malte Gormsen ApS
Design: Philip Bro Ludvigsen / Producent: Fredericia Furniture
Design: Poul Christiansen / Producent: One Collection
Design: Steen Dueholm Sehested / Producent: Steen Dueholm Sehested
Design: Søren Ulrik Petersen / Producent: Molgaard APS
Design: Søren Ulrik Petersen / Producent: Aksel Kjersgaard A/S
Design: Thomas E. Alken / Producent: Erik Jørgensen A/S
Design: Torben Skov / Producent: Montana
Design: Troels Grum-Schwensen / Producent: Malte Gormsen ApS

PRESSEVISNINGEFTER AFTALE MED SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING

Onsdag den 31. oktober kl. 18-21 på Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, DK -1213 København K

Download pressemeddelelsen som pdf her.

Højtopløselige fotos kan downloades fra sitet www.snedkernesefteraarsudstilling.dk fra d. 31. oktober kl. 23.

Højtopløselige fotos kan rekvireres efter aftale fra mandag den 8. oktober hos:
Snedkernes Efterårsudstilling v/ Karin Carlander
kc@snedkernesefteraarsudstilling.dk
T +45 29 88 14 18

Fotos kan frit gengives ved kreditering af fotograf Petra Bindel.

FOTO
Petra Bindel
www.petrabindel.com

GRAFIK
All The Way To Paris, ATWTP
www.allthewaytoparis.com

UDSTILLINGSDESIGN
Kaare Falbe
T +45 2685 8420

OVERSÆTTELSE
Dorte H. Silver
T +45 6072 5646

FAKTA

HVOR

Thorvaldsens Museum
Bertel Thorvaldsens Plads 2
DK -1213 København K
www.thorvaldensmuseum.dk
2. november – 2. december 2012
Åbning 1. november kl. 17.30 -19.30

Åbent
Tirsdag til søndag 10 – 17
Mandag lukket

ARRANGØR

Snedkernes Efterårsudstilling
www.snedkernesefteraarsudstilling.dk

YDERLIGERE INFORMATION

SE sekretariat ved Karin Carlander
T +45 2988 1418
E: kc@snedkernesefteraarsudstilling.dk: kc@snedkernesefteraarsudstilling.dk

Mød os på

Facebook Instagram Trip Advisor