OMVEJE – En lydinstallation

OMVEJE – En lydinstallation
på Thorvaldsens Museum

Fra 11. november 2011 til 12. februar 2012

Lydinstallationen OMVEJE er en komposition, der består af konkrete lyde, rytmer og en intuitiv voice-over, som man følger på museet en enkelt dag. Installationen er en audioguide, og den er skabt særligt til Thorvaldsens Museum af de to kunstnere Camilla Bachiry og Maria Diekmann.

Hverdagens lyde

På Thorvaldsens Museum indgår Bertel Thorvaldsens hvide skulpturer og de farvestærke, dekorerede rum i en nøje planlagt, visuel konstellation; det er synsindtrykkene, det hele handler om. Lydsiden derimod er ikke før blevet tillagt selvstændig betydning – undtagen naturligvis ved særlige musikalske arrangementer. Men det er en kendsgerning, at lydene spiller ind som kulisse for den besøgendes oplevelse i hverdagen: andre besøgendes tale, gadestøjen, der trænger ind udefra, lyden af et par klaprende, høje hæle i korridorerne, en hvæsen fra museumsbutikkens kaffemaskine, en skoleklasses høje stemmer, der pludselig kan skabe en stemning af svømmehal, en omvisers røst i en af de fjerne sale – tilfældige lyde, som den besøgende måske ofte sanser uden at være sig det bevidst.

OMVEJE – en lydinstallation

I nogle år har museet haft en audioguide, der på dansk og engelsk fortæller den særligt interesserede om værkerne. En oplæsers stemme i audioguidens høretelefon lukker således museets egne lyde ude. Lydværket OMVEJE er også en audioguide med høretelefoner, men interesserer sig ikke for den traditionelle audioguides pædagogiske informationer. Det er den konkrete lyd af museet, værket benytter sig af. Mixet med lyde optaget i Rom, hvor Thorvaldsen boede i mange år, en voice-over og bidder af allerede eksisterende audioguides på forskellige sprog, etc. Hermed skabes et fabulerende, auditivt kosmos, der illusionistisk nedbryder museets mure. OMVEJE tilbyder altså en alternativ audioguide, der fører den besøgende på overraskende om- og afveje på museet og ud i verden. OMVEJE er ikke forbundet til et bestemt sted på museet, men begynder i forhallen, hvorefter det er op til lytteren at bevæge sig frit rundt på museets stueetage.

Om kunstnerne

Camilla Bachiry (f.1976) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2011. Gennem installation, video, performance og plakater stiller Bachiry spørgsmålstegn ved strukturer og organisationsformer mellem mennesker og samfund. Maria Diekmann (f. 1981) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2009 og har en MA i Aural and Visual Cultures, fra Goldsmiths College, London. Diekmanns kunstneriske praksis undersøger musikalske, museale og kunstneriske udtryksformer. Hun er medstifter af arbejdsfællesskabet “eget værelse” og bandet “Selvhenter”.

Projektet er støttet af Københavns Kommunes Billedkunstudvalg og Statens Kunstråd.

Kontakt

For yderligere information kontakt museumsinspektør William Gelius eller undertegnede på tlf. 33321532.

Informationsmedarbejder Bettina Weiland
E-mail: bettina.weiland@thorvaldsensmuseum.dk

Download pressefoto:

Omveje
Lydinstallationen OMVEJE er skabt af kunstnerne Camilla Bachiry og Maria Diekmann.
Download foto.

Pressefotoet er til fri redaktionel brug i forbindelse med omtale af OMVEJE. Pressefotos skal akkrediteres Thorvaldsens Museum, hvor ikke andet er angivet.