Ny særudstilling: Astrid Noack

Ny særudstilling på Thorvaldsens Museum

Stærkere end livet – billedhuggeren Astrid Noack 1888-1954
Fra 11. marts til 31. maj 2009

I dette forår viser Thorvaldsens Museum en retrospektiv udstilling med billedhuggeren Astrid Noacks væsentligste værker.

Astrid Noack er en ener i dansk kunst. Hun skabte i perioden fra 1925 til sin alt for tidlige død i 1954 en række enestående og ikoniske skulpturer, hvor hun på én gang udtrykte det grundlæggende menneskelige og skulpturens inderste væsen. Hendes skulpturer er tidløse og trækker på inspiration fra samtidig fransk kunst samt ægyptisk, græsk og romansk kunst.

Stærkere end livet

Astrid Noacks værker udspringer af et intenst forhold til livet og kunsten samt en aldrig svækket tro på kunstens betydning. Det er særligt menneskefiguren – først og fremmest barnet og kvinden – der motivisk står i centrum for hendes kunst. Figurerne indtager ofte helt enkle stillinger: stående, siddende eller knælende. De virker umiddelbart statiske og frontale, men ved nærmere eftersyn giver nærmest umærkelige drejninger af kroppens enkelte dele dem en indre spænding og et nærvær, der er helt unikt. Skal et enkelt værk med disse egenskaber fremhæves, må det være statuen af Anna Ancher, der blev skabt til Skagens Museum i slutningen af 1930’erne, og som i dag bliver regnet for Astrid Noacks hovedværk.

Et andet værk, som bør fremhæves, er ”Stående kvinde” fra 1939-45, der i 2006 blev trukket frem i den kulturministerielle Kulturkanon som et af de vigtigste, danske kunstværker gennem tiderne – sammen med Thorvaldsens skulptur ”Jason med det gyldne Skind” i øvrigt. Et besøg på Thorvaldsens Museum i udstillingsperioden vil altså gøre det muligt på én gang at se hele to kanonværker.

Astrid Noack på Thorvaldsens Museum

Astrid Noack-udstillingen er den første retrospektive særudstilling af en billedhuggers værk på Thorvaldsens Museum nogensinde. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Holstebro Kunstmuseum.

Udstillingskataloget, der rummer tekster af museumsdirektør Stig Miss, museumsinspektør William Gelius og billedkunstneren Martin Erik Andersen, udgives med støtte fra Toyota-Fonden og Højesteretssagfører C. L. Davids Legat for Slægt og Venner.

Kontakt

For yderligere information kontakt museumsinspektør William Gelius eller museumsdirektør Stig Miss på tlf. 33321532 eller informationsmedarbejder Bettina Weiland tlf. 33321532 eller pr. e-mail.

h3. Pressefotos er til fri redaktionel brug i forbindelse med omtale af udstillingen.

Pressefotos skal akkrediteres Thorvaldsens Museum, hvor ikke andet er angivet.

Astrid Noack: Stående kvinde, 1937-38. Tilhører Gteborgs Konstmuseum. Foto: Ole Bjørn Petersen
Stående kvinde (også kaldet “Gøteborg-pigen”), ca. 1939-45. Tilhører Göteborgs Konstmuseum. Foto: Ole Bjørn Petersen.
Hent foto

Astrid Noack: Anna Ancher-skulpturen, 1937-39. Skabt til Skagens Museums have, tilhører Statens Museum for Kunst. Foto: Ole Bjørn Petersen
Anna Ancher -statuen, 1937-39. Skabt til Skagens Museums have, tilhører Statens Museum for Kunst. Foto: Ole Bjørn Petersen.
Hent foto

Ung mand der planter et træ, 1944-52 Tilhører Tønderhusfonden, deponeret på Kunstmuseet i Tønder. Foto: Ole Bjørn Petersen
Ung mand der planter et træ, 1944-52. Tilhører Tønderhusfonden, deponeret på Kunstmuseet i Tønder.
Foto: Ole Bjørn Petersen.