Ny særudstilling: Krop & Kanon

Pressemeddelelse 6. oktober 2009

Ny særudstilling: Krop & Kanon
7. oktober 2009 – 7. februar 2010

Kropsdisciplin, legemsøvelser og skulptur – den legendariske Kaptajn Jespersen trak fulde huse, når han i 1930’erne holdt gymnastikopvisninger på Thorvaldsens Museum. Opvisningerne foregik i museets forhal, for fødderne af Thorvaldsens monumentale Jason-skulptur.

Udstillingen Krop & Kanon sætter spot på kunst, idræt og kropskultur fra antikken til 1930’erne gennem et stort og alsidigt materiale: Marmorskulpturer, græske vaser og modeltegninger får følgeskab af fotografier, anatomiske album og en muskelmand i gips. Et helt rum er viet til Thorvaldsens egen krop. Her kan man bl.a. se hans hår, livsmaske og obduktionsrapport.

De olympiske lege

De olympiske leges oprindelse fortaber sig i en mytisk fortid, men sikkert er det, at den græske by Olympia var stedet, hvor antikkens atleter, nævekæmpere og væddeløbskørere i perioden 776 f. Kr. til 393 e. Kr. dystede hvert fjerde år.

Kaptajn Jespersen og Thorvaldsens skulpturer

Fra Olympia går turen over det tidlige 1800-tals bade- og gymnastikkultur (Thorvaldsen var i øvrigt selv en ivrig svømmer) til Kaptajn Jespersens lektioner på Thorvaldsens Museum om vigtigheden af “En sund sjæl i et sundt legeme”. Thorvaldsens skulpturer fungerede som krops- og skønhedsidealer i Jespersens foredrag og i hans bøger. Thorvaldsens værker blev hermed gjort til kanon.

Antikken som kanon

Kanon – med tryk på første stavelse – er græsk og betyder målestok eller rettesnor. Kanon var titlen på en bronzestatue af Polyklet (ca. 450-410 f.kr.) og på et skrift, hvor Polyklet forklarede principperne for det ideale legemes målestoksforhold.

Thorvaldsen og menneskekroppen

Som nyklassicistisk billedhugger tog Thorvaldsen selv ved lære af de antikke idealer for menneskekroppens proportioner. I hvor høj grad han tog ved lære fremgår af sammenlignende målinger af Thorvaldsens Jason-skulptur og et par af de antikke kanon-værker. Målingerne er foretaget af museet i samarbejde med Kunstakademiets Konservatorskole, og de definerer Thorvaldsens proportionssystem.

Udstillingen er arrangeret på baggrund af Den Olympiske Komités møde i København. Statens Museum for Kunst, Frederiksborgmuseet, Nationalmuseet, Teatermuseet i Hofteatret og Københavns Bymuseum har bidraget med lån til Krop & Kanon.

Kontakt

For yderligere information kontakt museumsinspektør Margrethe Floryan, museumsdirektør Stig Miss eller undertegnede på tlf. 33321532.

Bettina Weiland
Informationsmedarbejder
Thorvaldsens Museum
E-mail: bettina.weiland@thorvaldsenmuseum.dk

Kaptajn Jespesen presse Kaptajn Jespersens gymnastikundervisning, 1933. Foto: Jonals Co.
Download foto.

Kaptajn Jespesen presse Jason 1803. Foto: Ole Woldbye.
Download foto.

Kaptajn Jespesen presse Thorvaldsens livsmaske, gips ca. 1810. Foto: Jonals Co.
Download foto.

Pressefotos er til fri redaktionel brug i forbindelse med omtale af udstillingen. Pressefotos skal akkrediteres Thorvaldsens Museum, hvor ikke andet er angivet.