Bg_logo_top
21.11.2012

Statens Kunstfond præmierer to møbler på Snedkernes Efterårsudstilling

benandsebastian modtager en præmiering på 25.000 kr. for værket Completely Dusty, og Foersom & Hiort-Lorenzen modtager ligeledes en præmiering på 25.000 kr. for stolen Nr. 100.

Pb_se12_benandsebastian

benandsebastian: Completely Dusty. Foto: Petra Bindel.

Statens Kunstfonds Kunsthåndværk- og Designudvalg begrunder præmieringerne således:

benandssebastian: Ultimativt nørdet

Udvalget for Kunsthåndværk og Design har valgt at præmiere arkitekterne benandsebastian for deres værk Completely Dusty, der blev udstillet på sammenslutningen SE´s udstilling Det Skulpturelle Møbel på Thorvaldsens Museum i København.

Fra lang afstand ligner møblet det, det vel også er – en ganske almindelig næsten kubisk taburet. Først ved nærlæsning afslører den sine hemmeligheder: et nærmest uoverskueligt fletværk af afrundede kvadratiske og rektangulære delelementer i udskåret finer. Udførelsen er delikat for ikke at sige mesterlig, og i det vakkelvornt lyriske møbel anes designernes fascination af f.eks. 1700-tallets snurrige, og uhyggeligt arbejdskrævende kunstindustrielle kategorier, som vi kender fra f.eks. Rosenborg-samlingerne. Men her ser vi et ultimativt nutidigt… og helt igennem nørdet møbel. Et tiltrængt korrektiv og, som det også fremgår af katalogteksten, en kommentar til den møbelmodernisme, der har afspillet sine temaer i det uendelige og efterhånden slæber sig på haserne. benandsebastian viser, at det er i fordybelsen, i den lange tid med det enkelte værk, at en af mange mulige veje frem kan findes.

Design: Foersom & Hiort-Lorenzen Producent: Københavns Tekniske Skole, Rødovre Foto: Petra Bindel

Foersom & Hiort-Lorenzen: Nr. 100. Foto: Petra Bindel.

Foersom & Hiort-Lorenzen: Musikalske forskydninger

Udvalget for Kunsthåndværk og Design har valgt at præmiere arkitekterne Foersom & Hiort-Lorenzen for stolen Nr. 100der blev udstillet på sammenslutningen SE´s udstilling Det Skulpturelle Møbel på Thorvaldsens Museum i København.

Alle kender det: en firbenet stol – ben og ryg der udgår fra et fast sæde – ryggen og sædet variationer af samme geometriske struktur… værsgo! Netop i dette uendeligt repeterede fænomen ligger også problemerne. For hvordan åbne tilskuerens øjne for konceptets latente musikalitet, hvordan formidle endnu en variation over et tema, der kunne forekomme at være udspillet for længst.Og hvorfor? Og så af træ…

Men det er i de små forskydninger, hunden ligger begravet. Og poesien! Den lidt lave ryg fremmer fornemmelsen af sædets lidt lange længde, der igen hjælpes af facetteringen, der trækker både frem og tilbage i sædet – og af variationerne i tykkelsen. Den ene af de to udstillede stole, Oregonpine-variationen, benytter sig oven i købet af årestrukturen i træet til fremme af en blød geometrifornemmelse og afstedkommer en v-formet spejling af sædets to sammenlimede halvdele. Den er udvalgets favorit. Poesien opstår af den milde friktion mellem stolens forskellige elementer – og ikke mindst mellem den og vore vanemæssige forestillinger om netop denne type stol.

Stolen er også et udtryk for fremragende håndværk og derfor skal det nævnes, at det er møbelsnedkerlærlingene Nicklas Skov Jensen og Rasmus Haarby Drevald, der står for udførelsen.

Læs mere om Snedkernes Efterårsudstilling her. Udstillingen varer til d. 2. december 2012.

Mød os på

Facebook Instagram Trip Advisor