06.01.2011

Foredragsrække: AFTENLANDET - Dansk landskabsmaleri i slutningen af 1700-tallet

Foredragsrækken vil se det danske landskabsmaleri fra ca. 1770 til ca. 1810 i et helt nyt lys.

Jens_juel

Jens Juel: Udsigt over Lillebælt fra et højdedrag ved Middelfart, ca. 1800. Thorvaldsens Museum.

Netop denne periodes landskabskunst er langt mere betydningsfuld og indholdsrig, end man hidtil har ment. Og det er også i denne periode, vi får et selvstændigt dansk landskabsmaleri. Tiden lige omkring århundredeskiftet betegner et meget stort skift i den vesterlandske kultur – også i Danmark. Den franske revolution er det store og synlige udtryk for denne nedbrydning af ældre styre- og standsformer.

Krigene under og efter Napoleonstiden får stor betydning for landene i Europa. I Danmark går enevælden på hæld. Adelen mister privilegier, landbrugsreformerne bliver gennemført, og et borgerskab vinder terræn. Samtidig blomstrer handlen som aldrig før i Danmark grundet neutralitetspolitikken. Men det er, som om de mange uvejrsskildringer, solnedgangs- og aftenskildringer allerede varsler en brat afslutning. En tid og en verden går på hæld og oplyses i et sidste flammende nu, før Slaget på Rheden 1802, bombardementet af København i 1807 og statsbankerotten i 1813.

Foredragsrækken finder sted på Thorvaldsens Museum
5 tirsdage kl. 16.00-17.30 (8/3-5/4):

8/3: Stemninger og motiver i dansk landskabsmaleri ca. 1770-1810
(Museumsdirektør Stig Miss)

15/3: Kulturlandskab og landskabskultur ca. 1770-1810
(Lektor Bo Fritzbøger)

22/3: Den romantiske have og landskabsmaleriet
(Museumsinspektør Margrethe Floryan)

29/3: Tilbage til naturen. Landskabet som scene for menneskets udfoldelse
(Kunsthistoriker, mag.art. Birgitte Zacho)

5/4: Johan Bülow og Sanderumgaard
(Kunsthistoriker, mag.art. Bente Scavenius)

Tilmelding via Folkeuniversitetet – holdnummer 2011-1049.
Pris: 450 kr. Klik her for tilmelding.