04.06.2009

Stor donation fra A.P. Møller Fonden sikrer museets unikke lofter

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret hele 9 millioner kr. til rensning og restaurering af de udsmykkede lofter på Thorvaldsens Museum.

Rum_20

Arbejdet med restaureringen af de mere end 40 lofter kommer til at strække sig over 4 år. Museet vil være åbent og tilgængeligt for publikum i den normale åbningstid i hele perioden.

4000 m2 lofter

Lofternes udsmykning er det største pompejansk inspirerede udsmykningsprogram i Nordeuropa og omfatter næsten 4000 m2. Udsmykningen blev udført samtidig med museets opførelse fra 1839 til 1848, og den strækker sig over alle lofter i museets stueetage og 1. sal – i alt mere end 40 rum samt korridorer og trapperum.

Lofterne udsmykket af guldaldermalerne

Udsmykningen, der er forskellig fra rum til rum, tager udgangspunkt i de antikke loftsudsmykninger, som blev fundet dels i Herculanum (udgravet fra 1738) dels i Pompeji (udgravet fra 1748) samt antikke bygninger i Rom som f.eks. Neros gyldne Hus. Blandt de mange danske guldalderkunstnere, der deltog i udsmykningsarbejdet, er Christen Købke den mest berømte.

4 års arbejde til i alt 13 millioner

Arbejdet med at restaurere, rense og stabilisere de enestående udsmykkede lofter vil strække sig over ca. 4 år, og det samlede projekt vil koste knap 13 millioner kr., hvoraf Københavns Kommune forventes at ville afholde de resterende midler udover fondsbevillingen fra A.P. Møller Fonden.

Læs mere her.