Thorvaldsens salon

Lørdag d. 24. juni kan du i hjertet af Thorvaldsens Museum opleve en dag med litteratur, musik, kunst og samtale, når vi i samarbejde med Politikens Boghal genopliver 1800-tallets salonkultur.

Thorvaldsen i samtale med andre kunstnere i Ditlev Bluncks maleri, Danske kunstnere i osteriet La Gensola i Rom, 1837
Thorvaldsen i samtale med andre kunstnere i Ditlev Bluncks maleri, Danske kunstnere i osteriet La Gensola i Rom, 1837

Salonkulturen havde stor indflydelse i Europa på Thorvaldsens tid. I salonens intime rum mødtes og udvekslede kunstarterne. Der blev læst højt, musiceret, billedkunst fremvist og attituder opført på uformel vis for et publikum, som ofte talte både mænd og kvinder. Og de æstetiske og politiske diskussioner i salonerne var ofte med til at sætte dagsordenen i deres samtid.

Thorvaldsen og salonkulturen

Bertel Thorvaldsen var en hyppig gæst i datidens saloner – i Danmark, Italien og Tyskland. Ud over at være et verdensnavn som billedkunstner, var han også en habil musiker – og i salonens intimsfære tog han af og til guitaren frem og spillede.

Salonkulturen må nødvendigvis have tiltalt Thorvaldsen. Dens grundtanke om et demokratisk, åbent rum for diskussion og kunst lå fint i tråd med hans egen vision om kunstens, kunstnerens og det enkelte menneskes frihed. En vision om en demokratisering af kunsten, som åbningen af Thorvaldsens Museum i 1848 netop skal ses som produkt af.

Thorvaldsens salon

Det er netop her – på Thorvaldsens Museum – at vi nu vil genoplive salonkulturen. Skabe et kreativt mødested for forfattere, musikere og publikum i billedkunstens rammer. En lørdag fyldt med mangfoldige stemmer og stemninger i gården, hjertet af Thorvaldsens Museum.

Samlet program

11.00 Velkomst ved værterne Chris Pedersen og Christina Thiemer
11.10 Thomas Korsgaard i samtale med Karen Lise Mynster. Thomas Korsgaard debuterede sidste år med "Hvis der skulle komme et menneske forbi". Karen Lise Mynster læser op fra romanen.
11.40 Katrine Wiedemann, Tomas Lagermand Lundme og Lulu Marie i samtale med Chris Pedersen. Lydtæppe ved Peter Kyed.
12.25 Claus Handberg læser op fra "Vore mødre dør".
12.30 Litterært MashUp ved Victor Boy Lindholm og Ida Marie Hede. Alt det bedste fra Lindholms udgivelser bliver flettet sammen med Hedes digtsamling "Bedårende". Deres to spor bliver til en ny fortælling. Musik ved Peter Peter.
13.10 Mikkel Rosengaard læser op fra "Forestillinger om Ana Ivan"
13.15 Claus Handberg og Kaspar Bonnén spiller Musik fra albummet "Du er kun en stjerne", og Kaspar Bonnén læser op fra "Ind til min mor".
13.55 Caspar Eric læser op fra "Avatar".
14.00 Stig Dalager, Martin Bigum og Ulla Henningsen. Samtale om tro, overtro og undertro. Ulla Henningsen læser op af "Rabbiens sidste dage - en religiøs genfortælling".
15.00 Lone Hørslev og Jesper Mechlenburg fra Uhørt. Et følsomt samarbejde mellem Lones poesi og Jespers musikalske univers.
15.50 Victor Boy Lindholm læser fra "Stræk Tiden".
16.00 Supapawa. En koncert med musik og poetiske tekster af Caspar Eric.

Arrangementet er skabt i nært samarbejde med Politikens Boghal og støttet af Statens Kunstfond.

Thorvaldsen tager sig en lur, mens H.C. Andersen får en pris snus under Adam Oehlenschlägers oplæsning i den Stampeske kreds, 1842-45. Her i Wilhelm Marstrands humoristiske streg.
Thorvaldsen tager sig en lur, mens H.C. Andersen får en pris snus under Adam Oehlenschlägers oplæsning i den Stampeske kreds, 1842-45. Her i Wilhelm Marstrands humoristiske streg.

Praktisk information

Billetter koster 100 kr. De kan købes på https://billetto.dk/en/e/thorvaldsens-salon-tickets-197104 . Evt. resterende billetter sælges i døren på dagen.

Der vil på dagen være et særligt bogudsalg og mulighed for at købe drikkevarer i museet. Umiddelbart uden for museet vil der være mulighed for at købe mad og drikke ved det nyanlagte Thorvaldsens Rum – en stribe foodtrucks med kvalitetsprodukter.

Kontakt

For yderligere informationer kontakt museumsinspektør Birgitte Agersnap, Thorvaldsens Museum (tlf. 40734309, birgitte.agersnap@thorvaldsensmuseum.dk) eller Christina Thiemer, Politikens Boghal (tlf. 26181920, Christina.Thiemer@jppol.dk)