Thorvaldsen og de antikke mønter

En miniature-udstilling om et stort emne.

Et udsnit af Thorvaldsens Museums møntsamling.

De antikke mønter er med sine knap 3500 inventarnumre den største genstandsgruppe i museets samlinger og samtidig den næststørste offentlige samling af sin art i Danmark. Den domineres af mønter fra den græske verden, men rummer også et betragteligt antal romerske mønter.

Samlingen er resultatet af Bertel Thorvaldsens og hans nære ven, den danske arkæolog P.O. Brøndsteds, fælles interesse for antikkens mønter. Både Thorvaldsen og Brøndsted opbyggede store møntsamlinger i starten af 1800-tallet. I 1823 måtte Brøndsted bede Thorvaldsen om et stort lån til at udgive resultaterne af sin forskning. Som sikkerhed stillede han sine mønt- og bogsamlinger. Det lykkedes aldrig Brøndsted at tilbagebetale lånet. Efter hans død i 1842 overgik samlingerne derfor til det kommende Thorvaldsens Museum.

En detalje fra den aktuelle udstilling om Thorvaldsens Museums møntsamling.

Med afsæt i museets samling af antikke mønter bliver den besøgende taget med på en rejse tilbage i tiden - fra samlingens etablering i starten af 1800-tallet via de første møntsamlinger i renæssancen og helt til antikkens verden.

Blandt udstillingens temaer kan nævnes Thorvaldsen som møntsamler, mønternes billedverden som kilde til inspiration - såvel for Thorvaldsen som for periodens medaljeskærere - samt de antikke mønters værdi og herkomst.

Montreudstillingen kan ses i vinduesnicherne i antiksamlingen på museets 1. sal. Den er arrangeret af projektmedarbejder Bjarne Bodholdt Purup, som led i et større projekt om digital registrering og publicering af Thorvaldsens Museums møntsamling.