Kvindelig performance-pionér genopstår

"Ida Bruns attituder" er et performance-foredrag om kunst, demokrati og kage skabt af Live Art Denmark. Det opføres ti gange på Thorvaldsens Museum i perioden fra 13. maj til 11. juni - bl.a. som del af festivalen CPH STAGE.

En af verdens allerførste performancekunstnere var en dansk kvinde. Hendes navn var Ida Brun (1792-1857). Hun var berømt og feteret for sine attituder i hele Europa. Attituderne, hvor hun poserede som klassiske kunstværker, blev beundret af blandt andre Goethe og Thorvaldsen, der endda ved særlige lejligheder akkompagnerede hende på guitar.

Ida Brun var datter af den tyskfødte salonværtinde og forfatter Friederike Brun, som tog hende med på rejse til saloner og andre sammenkomster over hele Europa. Faktisk var Ida Brun blot et barn, da hun begyndte at optræde.

Ida Brun genopstår på scenen

Hver lørdag og søndag i perioden fra 13. maj til 11. juni kan du opleve performanceforedraget "Ida Bruns attituder" på Thorvaldsens Museum. Her vil den unge danske performancekunstner Dagmar Friis (11 år) rekonstruere attituderne ud fra samtidens beskrivelser og hendes mor, Ellen Friis, fortælle om Ida Brun.

"Ida Bruns attituder" handler også om kager. Fra Marie Antoinette til Inger Støjberg er kager blevet brugt som billede på staten og de fælles samfundsgoder. Ved hjælp af flødeskum og Virtual Reality-teknologi tager foredraget publikum med på den unge Ida Bruns rejser gennem Europa og oplysningstidens tanker.

Om kunstnerne bag

Et performance-foredrag er en leg med foredragsformen, hvor indholdet udforskes og demonstreres live. Performance-foredraget "Ida Bruns attituder" er produceret af Ellen Friis og Henrik Vestergaard, som er kendt for deres saloner for performancekunst. I 2004 grundlagde de Live Art Denmark med det mål at udvikle miljøet for live art og performancekunst i Danmark igennem nytænkende koncepter og projekter. Siden 2004 har Liveart.dk organiseret 10 internationale festivals for børn og voksne, og over 40 andre events, bogudgivelser, videoserier, symposier, residenser og mere indenfor kunst, kritik og dokumentation.

Dagmar Friis er deres datter. Hun har i en alder af 11 år allerede medvirket i flere performances. Hun går i øvrigt på Sankt Petri skole, hvis pigeafdeling blev grundlagt af Ida Bruns morfar, Balthasar Münter, præst ved Sankt Petri kirke.

Om CPH Stage

Performance-foredraget er en del af teaterfestivalen CPH STAGE, der finder sted i perioden fra 31. maj til 11. juni. På festivalen kan du opleve scenekunst fra hele Danmark og fra udlandet på teatre, alternative venues og i det offentlige rum. Læs mere på www.cphstage.dk.

Tak til

"Ida Bruns attituder" er produceret med støtte fra Statens Kunstfond.

Praktiske oplysninger

Performance-foredraget opføres kl. 14.00 på følgende dage:

Lørdag 13. maj + Søndag 14. maj
Lørdag 20. maj + Søndag 21. maj
Lørdag 27. maj + Søndag 28. maj
Lørdag 3. juni + Søndag 4. juni (en del af CPH STAGE)
Lørdag 10. juni + Søndag 11. juni (en del af CPH STAGE)

Varighed: 60 minutter.

Hvor: Thorvaldsens Museum i Mødestedet på 1. sal.

Pris: Gratis, når entréen til museet er betalt (voksne 60 Kr., studerende 45 Kr. børn og unge under 18 år gratis). Der er et begrænset antal pladser.

Billetter til forestillinger kan reserveres ved at sende en mail til info@liveart.dk. Evt. ledige pladser opfyldes efter først-til-mølle-princippet på dagen